Działalność

INFORMACJA WAŻNA DLA STUDENTÓW i WYKŁADOWCÓW AKADEMICKICH

Nasze Centrum Archiwizacji, Upowszechniania oraz Pracy Pedagogicznej gromadzi dokumentacje dotyczącą postaci i twórczości Profesora Kazimierza Sośnickiego.

Pomimo kłopotów lokalowych i finansowych Centrum ma służyć studentom, wykładowcom i naukowcom w prowadzeniu prac badawczych lub zbieraniu materiałów do prac i szerszych opracowań jakie prowadzą. Obecni właściciele tych zbiorów jak i wszelkich praw autorskich i wydawniczych dr Barbara Góra i mgr Paweł Góra umożliwiają Stowarzyszeniu Inicjatyw Naukowych i Edukacji Ekologicznej wgląd w swoje archiwalia i za ich zgodą możemy Państwu zaprezentować pewne materiały dotyczące nie tylko Kazimierza Sośnickiego, ale także prof. Kazimierza Moroza, ks bp dr Zygfryda Kowalskiego czy prof. Ludwika Bandury oraz dr Henryka Góry.

Pragniemy jeszcze raz zaznaczyć, że wszelkie prawa autorskie, wydawnicze dotyczące Profesora Kazimierza Sośnickiego i dr Henryka Góra posiada obecnie Pan mgr Paweł Góra i w razie chęci wykorzystania treści czy dokumentacji w części lub całości w każdej formie czy to paierowej czy też zapisu elektronicznego należy zwracać się do niego w wymienionej sprawie np. na adres email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Można zrobić to także kontaktując się na mail naszego Stowarzyszenia Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Archiwum i Centrum udostępniło na przestrzeni ostatnich 20-u lat materiały ze swoich zbiorów osobom z uczelni w całym kraju, które chciały pisać prace licencjackie, magisterskie a nawet doktorskie związane z postacią i twórczością naukową Profesora Sośnickiego.

Jeżeli ktoś z Państwa pragnąłby również uzyskać wsparcie w wyborze tematu czy materiałów badawczych do pracy związanej z Profesorem Kazimierzem Sośnickim, to prosze skorzystać z kontaktu do Pana mgr Pawła Góra, który jest obecnie prawnym spadkobiercą dorobku naukowego i wydawniczego Profesora Kazimierza Sośnickiego i dr Henryka Góra.

Archiwalia zebrane w Archiwum i Centrum umożliwiły także napisanie wielu publikacji i artykułów naukowych i popularno-naukowych, w tym także:

Stanisław Nalaskowski - Pedagogika i dydaktyka w ujęciu Kazimierza Sośnickiego, wyd. Adam Marszałek, Toruń 1992r

Roman Segit - Gdańskie epizody z życia i pracy twórczej Profesora Kazimierza Sośnickiego, wydanie Ars Educandi tom VI, Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk 2009r.

INFORMACJA DLA DYREKTORÓW SZKÓŁ ORAZ WYCHOWAWCÓW

W nadchodzącym roku szkolnym 2014/2015 Stowarzyszenie Inicjatyw Naukowych i Edukacji Ekologicznej zamierza kontynuować wspieranie dzieci z Trójmiasta i okolic organizując edukacyjne gry i zabawy. Wśród wielu propozycji polecamy m.in. występy grupy młodych żonglerów, zabawy w rytmach latynoskich z udziałem muzyków, zwiedzanie lotniska w Gdańsku Rębiechowie, spotkanie z gitarą, i wiele innych.

Zapraszamy dyrektorów szkół i poszczególnych pedagogów do kontaktu ze Stowarzyszeniem w celu omówienia możliwości współpracy. Działania związane z dziećmi koordynuje i moderuje nasza wiceprezes Stowarzyszenia Pani mgr Małgorzata Góra, która była także wieloletnim nauczycielem w szkołach podstawowych, jak i współorganizatorką wielu wyjazdów i obozów wypoczynkowych zorganizowanych dla dzieci z różnych rejonów kraju.

Pani Małgorzata jako doświadczony pedagog i osoba kochająca dzieci jest prawdziwym społecznikiem działającym dla dobra dzieci wszędzie tam, gdzie jest przyjazna atmosfera sprzyjająca rozwojowi naszych pociech.

Kontakt :

- poprzez Stowarzyszenie listownie lub mailowo na adres: Stowarzyszenie Inicjatyw Naukowych i Edukacji Ekologicznej w Gdańsku, ul. Jaskółcza 4 / 3, 80 767 Gdańsk ; mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

lub na bezpośrednią pocztę Pani Małgorzaty: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.